Home : Arhiva Remedio

 
  DESPRE NOI LOCATII FARMACII CARD DE FIDELITATE EVENIMENTE PROMOTII REVISTA REMEDIO CARIERE SERVICII CONTACT  
CARDUL REMEDIO

Cardul de fidelitate Remedio

Programul de fidelitate Remedio, incepand cu 1 iunie, disponibil in toate farmaciile din lantul Remedio. Detalii

DERMOANALIZA
Dermoanaliza

Pretuieste sanatatea si frumusetea tenului tau cu ajutorul Remedio. Detalii


REMEDIO VA RECOMANDA
Farmacistul Remedio va recomanda

Farmacistul Remedio va recomanda

CALENDARUL OVULATIEI

Calendarul ovulatiei si al fertilitatii aici


COLTUL DIABETICULUI
Coltul diabeticului

SANATATE FARA ZAHAR! Descoperiti produsele speciale pentru diabetici in COLTUL DIABETICULUI din farmaciile Remedio.


CARIERE REMEDIO

Vrei sa fii membru in echipa Remedio? Vrei sa cresti impreuna cu noi? Afla mai multe aici.

Dereglarile ciclului menstrual si consecintele acestora


Tot ceea ce exista se subordoneaza unui ritm, unui ciclu. Alternanta zi-noapte este un ciclu, alternanta anotimpurilor este un ciclu, rotatia planetelor este un ciclu, viata insasi-nasterea, maturitatea, moartea, este un ciclu. Difera doar perioada de la inceputul unui ciclu pana la terminarea lui si inceperea unui nou ciclu.

 Dereglarile ciclului menstrual si consecintele acestora

Ciclul menstrual (CM) reprezinta totalitatea fenomenelor fiziologice morfo-functionale ce intereseaza aparatul genital feminin care apar la un interval de timp regulat si se caracterizeaza prin ovulatie (formarea ovulului apt pentru fecundare) si menstruatie, care survine in absenta fecundatiei. In mod normal pe parcursul ciclului menstrual endometrul parcurge doua stadii de dezvoltare: proliferativ si secretor. Cat dureaza menstruatia se elimina stratul functional al endometrului. Daca ovulul nu este fecundat, stratul functional al endometrului sufera un proces rapid de regresie pentru ca in final sa se necrozeze, sa se detaseze si sa fie in final expulzat impreuna cu o cantitate moderata de sange, sub forma menstruatiilor. Limitarea duratei in timp si a amploarei sangerarii menstruale este asigurata prin vasoconstrictie si prin fenomenele reparatorii induse de catre estrogeni. Reconstructia noului strat functional endometrial debuteaza chiar din prima zi de menstruatie. Cu cat survin mai prompt procesele de detasare si eliminare a endometrului, cu atat se desfasoara mai rapid procesele reparatorii, iar sangerarea va fi mai redusa cantitativ.

CM incepe in prima zi de menstruatie si se termina in preziua menstruatiei urmatoare. Se considera ca la femeia sanatoasa CM normal dureaza 28-30 zile, iar sangerarea menstruala 4-6 zile, pierderea de sange variind intre 25-80 ml. Unele femei perfect echilibrate hormonal au cicluri mai scurte (25 zile) sau mai lungi (35 zile) cu o menstruatie de 2-3 zile sau 6-8 zile, caractere care dureaza toata perioada reproductiva. Dincolo de aceste limite ciclul trebuie conside-rat anormal.

Pierderile anormale de sange survin in circumstantele unor dezechilibre ale mecanismelor hormonale care controleaza dezvoltarea endometrului. Dereglarea ciclului menstrual se refera fie la modificarea perioadei intermenstruale, fie prin tulburari ale fluxului menstrual.

Scurtarea perioadei intermenstruale determina un numar mai mare de cicluri pe un timp dat = polimenoree, prelungirea acesteia, un numar mai mic de cicluri = oligomenoree, cu forma sa cea mai grava, spaniomenoreea, caracterizata prin menstruatie la 3-4 luni. Diminuarea cantitatii de sange pierdut este denumita hipomenoree, iar cresterea acesteia, hipermenoree. Hipermenoreea se asociaza in mod obisnuit cu o prelungire a duratei menstruatiei care este denumita menoragie. Hemoragia intre doua menstruatii se numeste metroragie. Absenta hemoragiei menstruale este denumita amenoree.

In mod normal sangele menstrual este rosu, fluid, incoagulabil (fara cheaguri), ocazional prezinta mici cheaguri, iar in cazul unor pierderi excesive de sange, creste tendinta de formare a acestor cheaguri. Din punct de vedere chimic este un sange hemolizat, continand pigmenti bi-liari, iod, estrogeni. Menstruatia este de obicei o sangerare indolora, in cantitate de 20-80 ml.

Hemoragiile anormale numite si sagerari disfunctionale survin in circumstantele unor dezechilibre ale mecanismelor hormonale care controleaza dezvoltarea endometrului. Se intalnesc doua eventualitati: sangerari disfunctionale in cadrul ciclurilor anovulatorii (in absenta ovulatiei corpul galben nu se formeaza, secretia de progesteron este practic absenta), frecvent intalnite la adolescente si in premenopauza, dar si la femei cu ovare polichistice, cu afectiuni endocrine (hipotiroidie, obezitate) si sangerarile anormale din ciclurile ovulatorii, cand corpul galben format este anormal, producand progesteron in cantitate scazuta sau persista anormal de mult (sindromul Halban).

Sangerarile anormale pot sa se repete si astfel sa antreneze anemia hipocroma. In mod obisnuit in timpul menstruatiei femeile pierd echivalentul a 0,4-1 mg fier/zi. Mai rar sangerarile sunt atat de abundente incat sa antreneze anemie acuta si tulburari de hemodinamica.

Trebuie avut in vedere ca sangerarile anormale pot avea drept cauza o patologie de sarcina nediagnosticata (avort, sarcina extrauterina), afectiuni benigne sau maligne de col sau corp uterin (polipi cervicali, cervicite cronice, cancer de col, fibroame submucoase, hiperplazie de endometru etc.) sau cauze generale, o cardiopatie, o diateza hemoragica.
Aceste circumstante nu trebuie neglijate dar in prezentul articol ne referim doar la anomaliile menstruale disfunctionale legate de: scaderea brusca a estrogenilor, cum se intampla in premenopauza, cand se produce o descuamare succesiva a endometrului cu sangerari de 15 zile (“menstruatie de chenzina”); niveluri crescute ale estrogenilor, cum se intampla la extemitatile vietii sexuale, ducand la hiperplazia endometrului care fiind foarte fragil descuamarea va fi superficiala, neregulata si abundenta; scaderea rapida a progesteronului (insuficienta de corp galben); niveluri crescute de progesteron (persistenta de corp galben).

Ciclul menstrual implica pe langa sangerarea menstruala si alte semne si simptome care se succed cu aceeasi regularitate: migrena, mastodiniile (dureri de sani), durerea pelvina si lombara (dismenoreea), sindromul premenstrual (modificari somatice si psihice care apar cu regularitate cu 10-14 zile inainte de instalarea menstruatiei). Toate acestea se pot explica si printr-un dezechilibru in productia de estrogeni si progesteron.

Dar ceea ce supara cel mai mult si alerteaza femeia ca ceva nu este in regula este modificarea menstruatiei, in ceea ce priveste durata, cantitatea si aparitia la intervale neregulate. Aceasta duce la anemie secundara feripriva.


Dr. Huluba Roxana - medic specialist og, CMCDT - DORIS

 
  Alte titluri din categoria "Sanatate"

 
 
REVISTA REMEDIO

Puteti citi ultimul numar al revistei Remedio aici.INTREBAREA LUNII
Ce parere aveti despre efectul homeopatelor?
Nu au efect
Efectul este greu de remarcat
Sunt eficiente
Efect garantat
Nu le-am utilizat
 
» Vezi Rezultate
COLTUL DE COLESTEROL
SERVICII
NEWSLETTER

Aboneaza-te la newsletterul REMEDIO


| DESPRE NOI | LOCATII FARMACII | CARD DE FIDELITATE | EVENIMENTE | REVISTA REMEDIO | SERVICII | PROMOTII | CONTACT |
Copyright © 2007 REMEDIO FARMACIE Powered by Anadeea Advertising